Μάθε όσα χρειάζεσαι για το σχέδιο νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας

Είσαι εργαζόμενος ή άνεργος και θέλεις να κάνεις το επόμενο σου βήμα ;

Έχεις μια επιχειρηματική ιδέα και θέλεις να την κάνεις πραγματικότητα  ;

Ήρθε η στιγμή να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση.

Με το σχέδιο Νεανικής επιχειρηματικότητας μπορείς να πάρεις χορηγία μέχρι και 84000€ για τον εξοπλισμό, τα μεταφορικά μέσα, το κτίριο, το κεφάλαιο κίνησης, την κατάρτιση σου και την προβολή της νέας επιχείρηση σου.

Είτε πρόκειται για το ινστιτούτο, την καφετέρια, το εστιατόριο, το κτηνιατρείο, το γραφείο, το οδοντιατρείο και ότι άλλο έχεις σκεφθεί και ονειρευθεί, με το σχέδιο νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας σου δίνεται η δυνατότητα να το κάνεις πραγματικότητα

Τι είναι όμως το Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας και πως μπορεί να σε βοηθήσει ;

Το σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ( από πέρσι μετονομάστηκε σε Σχέδιο Έναρξης νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας)  ανακοινώνεται τακτικά από το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας και είναι μιας μορφής επιχορήγηση που υποστηρίζει νέους και νέες επιχειρηματίες στην έναρξη της επιχείρησης τους. Συνήθως ανακοινώνεται ανά 2 με 3 χρόνια και είναι αρκετά δημοφιλή καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα και ξεκίνησαν την δική τους επιχείρηση με την βοήθεια του Σχεδίου.

Βασική προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος να αιτηθεί είναι να είναι μεταξύ των ηλικιών 18 – 50 αν είναι άνδρας και 18 – 55 αν είναι γυναικά, να μην είναι μέτοχος με πάνω από 25% σε άλλη επιχείρηση και να μην είναι αυτοτελώς εργαζόμενος. Θα πρέπει δηλαδή να είναι είτε μισθωτός είτε άνεργος.
(*Σε περίπτωση που είναι αυτοτελώς εργαζόμενος μόνο σε έναν εργοδότη τότε έχει το δικαίωμα αίτησης).

Εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις τότε δίνεται το δικαίωμα σε κάποιον να υποβάλει την αίτηση του. (*Προσοχή όμως, δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει εξασφαλίσει ότι θα πάρει επιχορήγηση μόνο αν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Θα δούμε παρακάτω ποια είναι τα κριτήρια για να γίνει αποδεκτή η αίτηση.)

Το ποσό που δίνεται ως επιχορήγηση ξεκινάει από τις 6.000€ και μπορεί να φτάσει έως και τις 84.000€. Για άτομα άνω των 30 ετών το σχέδιο καλύπτει το 60% του συνολικού κόστους μιας νέας επιχείρησης και το 70% για άτομα κάτω των 30.

Το ποσό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για συγκεκριμένες δαπάνες.

Αναλυτικά :

 • Εξοπλισμός

Όπως μηχανήματα, υπολογιστές και έπιπλα, πάγκους, ταμπέλες.

 • Μεταφορικά Μέσα

Όπως μηχανάκια ή/και βαν με ανώτατο ποσό επιχορήγησης της 20.000€

 • Ειδικές εγκαταστάσεις

Όπως χλοοτάπητα ή παρκέ ή εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για επιχειρήσεις

 • Κτίρια

Καλύπτονται έξοδα για την ανέγερση ή επέκταση Κτιρίων ή διαμόρφωση ή/και ανακαίνιση υφιστάμενου κτιρίου ενώ καλύπτεται μέχρι και την Αγορά κτιρίου.

 • Προβολή – Προώθηση

Όπως πληρωμένες διαφημίσεις στα Social Media είτε η συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό.

 • Κεφάλαιο Κίνησης

Το κεφάλαιο κίνησης έχει οριστεί σε 7% επί του συνολικού κόστους. Για παράδειγμα αν το κόστος της νέας επιχείρησης είναι 100.000€ τότε θα επιχορηγηθούν 7.000€ για κεφάλαιο κίνησης.

Αφού είδαμε για ποιους σκοπούς καταβάλλονται τα χρήματα και πως μπορούν να αξιοποιηθούν πάμε να δούμε με ποιο τρόπο καταβάλλονται.

Τρόπος καταβολής χρημάτων:

Σε περίπτωση που η αίτηση εγκριθεί τότε το ποσό της επιχορήγησης δίνεται σε 3εις δόσεις. Θα αναφέρουμε μόνο τις 2 γιατί η πρώτη δόση (η προκαταβολή δηλαδή) για να δοθεί θα πρέπει να δεσμευθεί το αντίστοιχο ποσό από λογαριασμό του δικαιούχου. Η 2η δόση δίνεται εφόσον έχει ξοδευθεί το 30% με 60% από τις συνολικές δαπάνες. Για παράδειγμα αν το συνολικό κόστος είναι 100.000€ και έχει αγοραστεί ο εξοπλισμός που κοστίζει 50.000€ τότε το Σχέδιο επιστρέφει αυτό το ποσό στον δικαιούχο. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται όταν εξοφληθούν οι δαπάνες και η επιχείρηση ξεκινήσει την λειτουργεία της.

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι για να μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την επιχείρηση του πρέπει να διαθέτει και τα δικά του χρήματα τα οποία θα τα διαθέσει και αυτά μέσα στην επιχείρηση. Πρέπει δηλαδή να διαθέτει από πριν τουλάχιστον το 40% των συνολικού κόστους. Δηλαδή αν μια επιχείρηση κοστίσει 100.000€ τότε η επιχορήγηση θα είναι 60.000€ (για άτομα άνω των 30) και 70.000€ για άτομα κάτω των 30. Τα υπόλοιπα χρήματα δηλαδή οι 40.000€ ή οι 30.000€ θα πρέπει να υπάρχουν σε λογαριασμό του αιτούμενου ή του στενού οικογενειακού κύκλου είτε σε λογαριασμό κάποιου επενδυτή – φίλου.

Τώρα αφού είδαμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες πάμε να δούμε πως αξιολογείται η αίτηση.

Αξιολόγηση της αίτησης :

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και έχεις αποφασίσει τι επιχείρηση θέλεις να δημιουργήσεις θα πρέπει να εξετάσεις κατά πόσο πληροίς τα κριτήρια αξιολόγησης έτσι ώστε να εξασφαλίσεις 65% βαθμολογία. Εάν εξασφαλίσεις 65% βαθμολογία τότε αυτόματα σημαίνει ότι έχεις εγκριθεί.

 

Τα κριτήρια και το ποσοστό βαθμολογίας παρουσιάζονται στο πινακάκι:

1 Οι γνώσεις σου

Τα πτυχία σου, τα σεμινάρια σου, οι διακρίσεις κλπ.

Είναι καλύτερα, οι γνώσεις σου να είναι σχετικές με την επιχείρηση που σκοπεύεις να δημιουργήσεις.

Πχ (Έχω τελειώσει οδοντιατρική και θέλω να ανοίξω οδοντιατρείο)

17%
2 Οι εργασιακές εμπειρίες σου

Θα πρέπει να αποδείξεις την εργασιακή σου εμπειρία με βεβαιώσεις εργασίας, συστατικές επιστολές και τις κοινωνικές σου ασφαλίσεις. Είναι προτιμότερο η εργασιακή σου εμπειρία να είναι σχετική με την επιχείρηση που σκοπεύεις να δημιουργήσεις.
Πχ (Δούλευα σε καφετέρια και θέλω να ανοίξω την δική μου)

17%
3 Ωριμότητα και πληρότητα έργου

Αν δηλαδή έχεις ήδη βρει το χώρο που θα κάνεις την επιχείρηση σου και έχεις τα χρήματα που αντιστοιχούν στο 30% ή 40% του συνολικού κόστους

15%
4 Περιοχή εγκατάστασης της επιχείρησης

Αν κάνεις την επιχείρηση σου εκτός πόλης τότε μπορεί να πάρεις μεγαλύτερη βαθμολογία

4%
5 Θέσεις εργασίας

Όσο περισσότερα άτομα εργοδοτήσεις τόσο μεγαλύτερη βαθμολογία

12%
6 Ανάπτυξη, Καινοτομία, Εξωστρέφεια, Αειφόρια Περιβάλλοντος και τεχνική κατεύθυνση

Αν η επιχείρηση σου σχετίζεται με αυτούς τους τομείς τότε μπορείς να εξασφαλίσεις ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογία

5%
7 Έξυπνη εξειδίκευση

Η Κύπρος έχει κάποιους τομείς που έχει το προβάδισμα σε κάποιους τομείς έναντι των υπολοίπων Ευρωπαικών χωρών. Αν η επιχείρηση σου εμπίπτει σε αυτούς τότε εξασφαλίζεις ακόμα μεγαλύτερη βαθμολογία

5%
8 Βιωσιμότητα Έργου

Θα πρέπει να πείσεις τους αξιολογητές ότι η ιδέα σου είναι βιώσιμη και έχεις κάνει προσεκτική μελέτη για αυτή. Έχεις δηλαδή ετοιμάσει ένα Business Plan.

Σημ. Στην Dart Recruitment εξειδικευόμαστε στη δημιουργία business plans ενώ θα σου παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ένα επιτυχημένο ξεκίνημα

25%
Σύνολο 100%

 

 

Αν η αίτηση σου καταφέρει και συγκεντρώσει πάνω από 65% τότε σημαίνει ότι έχεις εγκριθεί και μπορείς να εξασφαλίσεις την χρηματοδότηση που έψαχνες!

Στείλε μας μήνυμα ή κάλεσε μας μέσω τηλεφώνου viber & Whatsapp στο 97754710 για να σου πούμε ακόμα περισσότερα για το σχέδιο και να κάνουμε μαζί μια δωρεάν εκτίμηση της βαθμολογίας σου.

 

Συχνές ερωτήσεις :

Γιατί να επιλέξω εσάς για την δημιουργία της αίτησης μου;

 • Έχουμε 100% επιτυχία στις αιτήσεις που έχουμε αναλάβει.
 • Εάν δεν έχεις πολλές πιθανότητες να πάρεις την επιχορήγηση θα σου το αναφέρουμε και δεν θα σε αναλάβουμε.
 • Θέλουμε να γνωρίζουμε τους πελάτες μας και να δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας.
 • Δεν έχουμε έτοιμα business plan όπως πολλές άλλες εταιρείες αλλά δημιουργούμε από την αρχή το δικό σου προσδίδοντας τις αρχές, τον χαρακτήρα και τις φιλοδοξίες σου μέσα σε αυτό.
 • Θα σε υποστηρίξουμε προτού ξεκινήσεις την επιχείρηση σου, αφότου και μετά. Θα είμαστε συνεχώς δίπλα σου για ότι χρειαστείς.
 • Η εμπειρία και οι συμβουλές μας θα σε βοηθήσουν ώστε η επιχείρηση σου να γίνει βιώσιμη και κερδοφόρα.

Τα λεφτά που μου δίνουν είναι δάνειο και θα πρέπει να τα επιστρέψω ;

Όχι τα λεφτά που σου δίνουν δεν είναι δάνειο αλλά επιχορήγηση. Δεν θα πρέπει να τα επιστρέψεις αρκεί να κρατήσεις την επιχείρηση σου 3 χρόνια ανοιχτή.

Τι είναι σημαντικό να σκεφθώ προτού ξεκινήσω την επιχείρηση μου ;

 • Είσαι έτοιμος να αποκτήσεις γλυκούς μπελάδες;
 • Μπορείς να διαχειριστείς το άγχος που σου δημιουργείται όταν έχεις την δική σου επιχείρηση;
 • Έχεις τις γνώσεις, την εμπειρία και θα έχεις την αφοσίωση για αυτό που πας να κάνεις;

Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου προτού αποφασίσεις να κάνεις το επόμενο βήμα. Μην ανησυχείς όμως, κάλεσε μας ή στείλε μας μήνυμα στο 00357 97754710 και θα απαντήσουμε σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις εξερευνώντας αν το Σχέδιο Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας είναι κάτι που σου ταιριάζει.

 

*Το παραπάνω άρθρο είναι βασισμένο στην προκήρυξη και στον οδηγό του Σχεδίου του 2021. Να σημειωθεί ότι σε κάθε νέα προκήρυξη, ο οδηγός και οι διατάξεις μπορεί να έχουν διαφορές από τις προηγούμενες.

Σας βοήθησε το άρθρο?

Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σας!

Φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία